Край на петролната епоха

Дефицитът на фосилните енергоизточници неминуемо се увеличава, независимо от конюктурните цени на петрола. Затова е нереалистично да се очква, че енергията някога ще поевтинее. Атомната енергия е свързана с проблема за съхранението на радиоактивните отпадъци. За да бъде задоволен гладът на човечеството от енергия е крайно време да се обърне внимание на ВЕИ /Възобновяеми енергийни източници/. Енергията е двигател на цивилизацията. Човечеството е изправено пред опасността източниците за нея да се изчерпят. Полезните изкопаеми – нефт, газ, въглища – намаляват. Образували са се в продължение на милиони години, а за 200 години ние ги изровихме, изкопахме, изсмукахме със сонди. Според прогнози на поетролни магнати нефтените залежи биха стигнали за още 40-50 години, а според актуално проучване на фирмата Ludwig Bolkow Systemtechnik – само за още 20-30 години. Банковите институции смятат, че при тази ситуация цените на петрола ще скочат още един път двойно през следващите 5 години.
Верояно децата ни не, но със сигурност нашите внуци ще бъдат свидетели на на края на епохата на нефта. Търсят се алтернативни решения за намиране на енергийни източници, защото всички досегашни традиционни форми на добиване на енергия имат своите недостатъци. Те или оставят следи след себе си опасни радиоактивни отпадъци /атомната енергия/ или променят климата на планетата /въглищата/.
Бъдещето на човечеството зависи от това с какво количество енергия то ще разполага. Отговорите на този въпрос трябва да бъдат намерени още сега.

Comments