Глобално Затопляне

Парниковите газове са основният причинител на глобалното затопляне, което пък е виновно за намаляването на водните ресурси. Пак глобалното затопляне е виновно за свиването на ледените шапки на полюсите и покачването на Световния океан. Затова, съгласно Протокола от Киото, по който се изпълняват редица мерки за опазване на околната среда, са нормирани квоти за замърсяване, с оглед постепенното му намаляване. Тези квоти се разглеждат в световен мащаб. Ако една държава или фирма замърсява повече от допустимото, то тя може да продължи да замърсява, но само ако участва пряко в така наречените механизми на Протокола от Киото. Те предвиждат редица търговски начини, чрез които замърсяващите да платят на други, които могат да намалят замърсяванията при тяхната дейност под определените им норми. Тази възможност (от страната на намаляващия под лимита си за замърсяване) се нарича продажба на редуцирани (намалени) емисии. За да бъде търговията по-опростена степента на замърсяването с различни вредни емисии се привежда към единна мярка на замърсяването, която се нарича "въглероден еквивалент" и се бележи с СО2е. За СО2е редукция плащат и така наречените “Въглеродни фондове”. Те са доверителни фондове, управлявани от Международната банка за възстановяване и развитие с основна задача закупуване на редуцирани емисии за целите на Член 6 или 12 на Протокола от Киото и за споделяне на ползите от тях между държавите участващи във Фонда.
Търговия по механизмите на Протокола от Киото...“Чистото развитие” е механизъм, при който развиващите се държави получават инвестиции за строежа на нови мощности възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) за сметка на стари такива, ако съществуват въобще.
България защити позицията за "съвместно изпълнение". При този механизъм развитите държави, които не могат да намалят собствените си емисии на парникови газове, инвестират в икономиките на страни в преход като нашата. В замяна - донорите получават дял от намалените емисии. По този механизъм България в момента има редица съвместни проекти с Холандия, Австрия и др., а преговори се водят непрекъснато за съвместно изпълнение с Дания, Италия и Франция. Само по три проекта с Холандия през 2000 г. България е намалила емисиите си на парникови газове с повече от 7200 тона СО2е. Срещу това България и Холандия разделиха намалените емисии в съотношение 35% за нас и 65% за холандците.
За този механизъм, от който страната ни печели 2 пъти - веднъж от изчистването на атмосферата и втори път от чуждите инвестиции, групата на развиващите се страни и Китай искаше да се въведат такси, които да отиват в Глобалния фонд за околна среда (GEF) и да се разпределят към развиващите се държави. По механизъм съвместно изпълнение България очаква инвестиции за енергийно оползотворяване на ВЕИ за около 2 млрд. долара до 2008 г.
Ползвайки се от облекченията за "съвместно изпълнение" и от GEF, страната ни вече има реална възможност да намали още повече емисиите на парникови газове. Това ще ни даде възможност да се ползваме и по третия механизъм от Киото - търговия с вредни емисии. При този механизъм държави, които са под лимита от Киото, продават свободните количества парникови газове и получават срещу тях пари в брой.
Международна търговия с емисии е един от гъвкавите механизми, предложени в Протокола от Киото за намаляване на емисиите като мярка срещу затоплянето на климата. Това е финансов механизъм за продажба на онази част от намаляването на СО2е емисии, която превишава поетите ангажименти, и чрез който механизъм се осигуряват финансови средства за модернизиране на производствените системи. Търговията с емисии се осъществява на международно, национално и фирмено равнище. Европейският съюз се ангажира за периода 2008-2012 г. да постигне намаляване на парниковите газове с 8% (от равнището за 1990 г.), като страните ще поделят поетото задължение в пакет, някои от тях ще поемат по-големи дялове (Великобритания – 12,5%, Германия – 20%). Великобритания разработва първата схема за търговия с емисионни квоти на национално ниво, при реализирането на която се очаква до 2010 г. СО2е да се намали до 2 млн. т. Търговия с редуцирани емисии се основава на използването на двата механизма по Протокола от Киото – “Съвместно изпълнение” и ”Международна търговия с емисии”, в които се предвижда да участват чужди и местни фирми.

Comments